rijdes-header

De historie van de Bagel

Qua vorm lijkt hij veel op de donut, en wordt hier vaak mee verward. De bagel ligt echter veel zwaarder op de maag en wordt niet gefrituurd. Bagels hebben een gezond imago; ze worden zonder boter of margarine gebakken. Ze kunnen op vele manieren worden belegd.

BagelsDe bagel is van oorsprong een Oost-Europees product, dat door joodse immigranten in de Verenigde Staten is geïntroduceerd. Ze vestigden zich onder andere in het zuidoosten van Manhattan, New York. Terwijl de winkels in New York op zondag gesloten waren, kon men in deze joodse wijk vlechtbroden (challes) en bagels kopen. Al snel gingen joodse bakkers met broodkarren door heel de stad.

De bagel associeert men dus vooral met de stad New York. Tegenwoordig worden de bagels er niet meer alleen door joodse bakkers bereid, en ook zijn de broodjes vaak niet koosjer. De meeste bagels worden machinaal vervaardigd en luchtiger gemaakt door toevoeging van ei. De klassieke New York bagel is belegd met roomkaas, gerookte zalm en ui.

De traditionele manier om bagels te maken vergt veel tijd. Het deeg wordt, nadat het lang gekneed en gerezen is, in een ringvorm gelegd. De bagels worden ondergedompeld in kokend water met siroop en daarna gebakken.

Koffie met appelgebak

Koffie met appelgebak

Stadswandeling, shoppen in Amerfoort of een rondvaart, na afloop bij ons een heerlijke kop koffie met verse huisgemaakte appelgebak
voor slechts € 5.50

Onze keuken

Hollands
Vegetarisch

Algemeen

  • Email
  • Iens
Rijdes aan de Gracht
Koffie & Lunchroom
Krommestraat 10
3811 CC Amersfoort
tel: 033-462 06 13